Ha "állandóan" beteg a gyerek

Egy orvos tanácsai szülőknek, akiknek oviba, suliba járó gyerekei gyakran visszaesnek gyógyulás után.

Tegnap járt nálam a rendelőben egy kedves édesanya. Arra panaszkodott, hogy az ősz beálltával állandóan beteg. Alig gyógyul meg, hamarosan  visszaesik,  mivel három közösségbe járó gyermeke mindig valamit hazahoz. Az egészben azt nem érti, hogyan lehetséges, hogy a gyermekek legtöbbször már nem is betegednek meg, mégis fertőznek.

 Korábban említettem azt a kísérletet, hogy egy közösségben levő gyermeke orrváladékából hasonló kórokozó tenyészett ki, mégsem volt mindenki beteg, csak néhányan.

Szedjünk össze néhány megfontolandó tanácsot ahhoz, hogy gyermekünk a vígan szaladgáló csoportba tartozzon.

  1.  Fontos, hogy kipihent legyen. Ne engedjük, hogy sokáig tévézzen, későn feküdjön le.

  2. Próbáljuk a táplálkozási szokásokat is átalakítani. Első lépésként vegyük le az étrendből a felesleges édes ételeket, melyek semmiféle pozitív hatással nincsenek az egészségre. A cukros üdítők, csokik, édes joghurtok, tejszeletek, cukorkák jóval több szénhidrátot tartalmaznak, mint amennyire a gyermeknek szüksége van, nem beszélve arról, hogy a fogrontó manók finom táplálékát képzik.

    Sok szülő panaszolja, hogy gyermekük nem hajlandó megenni a zöldséget és a gyümölcsöt. Erre azonban egész kicsi korban tudjuk őket rászoktatni. Később, ha megtapasztalják az édesebb, gyorsabban bekapható falatok élményét, nem fognak időt pazarolni a gyümölcs és a zöldség megrágásával, ízlelésével. Az én gyermekeimnél mindig bevált, ha ízléses, szép, gusztusos gyümölcstálat készítettem nekik. A narancs állhatott tőlük napokig is a tálban, de szeletelve szépen tálalva szabályosan falták. Ez igényel némi energiát, de megéri a befektetés. Mennyire jó lenne, ha természetes módon megvédhetnénk őket! A piac ősszel is tele van finomabbnál finomabb egészséges ételekkel. Nézzük csak a sütőtököt. Csak magában megsütve is milyen édes és finom. Sokféle csemege készíthető belőle. Ha időben megpróbáljuk, biztos sikert aratunk vele.
    Mostanában egyre többet hallani a hidegen sajtolt olajok jótékony hatásairól. Fontos, hogy megbízható forrásból jó minőséget használjunk.  Én gyakran becsempészem  a nyers és főtt  ételeinkbe. Nagyon finom lesz! A zsírban oldható vitaminok kiváló természetes forrása. A bennük található omega 3  zsírsav nagyon fontos többek között az idegrendszer fejlődéséhez, az agy megfelelő működéséhez, a tanulás könnyebbé tételéhez.

  3. Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása. Sokszor a fáradtság, lankadás fő oka a csökkent folyadékbevitel. Próbáljuk elérni, hogy a gyermek megigya a vizet, hisz az a legjobb számára. Gondoljunk csak bele, ha az autó ablaktörlő tartályába sem töltünk cukros üdítőt, mert ragadna az ablak. A szervezetünket is jobban tisztítja a víz. Sok gyermek szenved székrekedéstől. Ennek is lehet oka a kevés folyadék bevitele. Egészséges lehet a gyógyteák itatása is. Vannak közöttük rémes ízűek, amelyek sikertelensége garantált. Tehetünk azonban mézet, citromot egy kellemesebb ízű gyümölcsteába. / Azért vigyázzunk arra, pici korban még sokan allergiásak a mézre. Kérjük ki a háziorvos tanácsát./

  4. Fontos a kiegyensúlyozottság, a gyermek lelki békéje. Használjunk ki minden percet, hogy beszélgessünk velük. Lehet ez reggeli utazás az óvodába vagy fürdés közben. Nagyon fontos nekik, hogy spontán megnyíljanak. A kamaszkori jó szülő-gyermek kapcsolatot ilyen módon könnyebb megalapozni.

  5. Nem tudom eléggé hangsúlyozni a sport fontosságát. A felgyülemlő energia hasznosabb levezetése a rosszalkodásnál. Nem beszélve arról, hogy a csontok, izmok és a védekező képesség is erősödik. Egy sportoló gyerek könnyebben tanul, kevesebb idejét is jobban be tudja osztani.


Mindezek ellenére főképpen járványos időszakban sajnos sok esetben nem kerülhetjük el a hurutos megbetegedéseket. A váladék oldásának céljából használjuk a jól bevált inhalátort só oldattal.  Kapható vidám panda és pingvin formában is, hogy a gyermekek könnyebben megszeressék a használatát. A PiC MrHippo egy olyan orvosi eszköz, mely az oldat formájában levő gyógyszert permetté alakítja át, mely közvetlenül a légutakra hat..

Gondoskodjunk a bőséges folyadékbevitelről. A betegségek gyakori kísérője kisgyermekkorban a hasmenés és a hányás. Vigyázzunk, a beteg gyermek hamar kiszárad! Talán ha a fenti javaslatok nagy részét megfontoljuk, csökkenthetjük a szövődményeket.


Dr. Miltényi Csilla
fül-orr-gégész szakorvos
fulorrgegesz.com